Je hebt plannen om een waterkoker te kopen, maar hebt gehoord dat het gebruik van een dergelijk apparaat niet gezond zou zijn. Er doen veel fabels over waterkokers de ronde. Lees hier hoe het zit:
Water twee keer gebruiken
Zo zou je nooit twee keer hetzelfde water moeten gebruiken in de waterkoker. De meningen over de smaak van dubbel gekookt water voor je thee zijn verdeeld. Het twee keer verwarmde water zou je thee onsmakelijk maken. Maar ongezond is het niet. De chemicaliën in het water zouden te veel geconcentreerd raken. Als water wordt gekookt, verdampt het via de stoom. De mineralen die achterblijven zijn niet giftig.
Eitjes koken in de waterkoker gezond?
Sommige mensen koken hun eieren in de waterkoker. Dat is in principe geen probleem. Althans, als je de eieren vooraf goed schoonmaakt, want vaak zit aan de buitenkant van een kippenei modder, kippenpoep en bacteriën. Als je alleen eieren in je waterkoker kookt is dat geen probleem. Maar als je na je eitje een kopje thee gaat zetten, zul je toch je waterkoker even goed schoon moeten maken. Het is minder fijn als je eitje in de waterkoker kapot kookt.
Tijdig ontkalken
Het water dat uit de kraan komt bevat kalk. Dit slaat neer bij verwarmen. In waterkokers zal na verloop van tijd dan ook kalkaanslag ontstaan. Als je het apparaat regelmatig ontkalkt, geeft dit geen enkel probleem. Je kunt een waterkoker ontkalken door een scheut azijn bij het water te doen en het water te koken. Je moet de waterkoker daarna een paar keer goed omspoelen.
BPA in waterkoker
Veel mensen maken zich ook zorgen om BPA in het plastic van waterkokers dat in het water terecht komt. BPA is niet goed voor de mens. Maar er gelden strenge regels voor het gebruik van BPA in producten die in aanraking komen met voedingsmiddelen. De hoeveelheid BPA die in het water terecht mag komen bij het koken van water is aan stricte limieten gebonden. Het is bovendien een geruststellende gedachte dat steeds meer grote bedrijven deze stof uit hun producten weren.