Heb je je ooit afgevraagd welke kruiden je in je voorraadkast moet hebben? Of je nu net begint met het vullen van je kruidenkastje, of de boel probeert te beperken, deze lijst van de 10 essentiële specerijen en gedroogde kruiden voor elke thuiskok is de ultieme gids om je voorraadkast aan te vullen.
Oké, koosjer zout en hele peperkorrels (koop een pepermolen, ik beloof het je) zijn allebei absoluut essentiële specerijen, maar ze zijn zo gewoon dat ze geen plaats krijgen op deze lijst van essentiële specerijen en gedroogde kruiden. Want, nou ja, het is zo ongeveer een gegeven. Kosher zout is de manier om verder te gaan dan keukenzout, omdat het veel verder gaat bij het kruiden, de meeste (gerenommeerde) recepten zijn ontwikkeld met koosjer zout, en nou ja, het heeft gewoon meer oomph. Keukenzout is ook een essentiële specerij, maar reserveer dat voor op tafel en bij het bakken, tenzij anders aangegeven.
Als vuistregel geldt dat alle specerijen en gedroogde kruiden op een koele, donkere plaats bewaard moeten worden. Veel mensen zijn geneigd om specerijen bij of boven hun fornuis te bewaren uit gemak bij het koken. Maar de hitte van het fornuis en de oven kan de specerijen beschadigen, waardoor hun kracht afneemt. Bovendien beginnen de meeste gedroogde kruiden en specerijen na 6 maanden aan kracht te verliezen, hoewel ze nog prima te gebruiken zijn, houd daar gewoon rekening mee en pas de kruiden aan (voeg zo nodig meer toe) tijdens het koken.
Laten we nu naar het goede spul gaan! Hier zijn de meest essentiële specerijen voor je kruidenkastje.
Rode pepervlokken
Of je nu zelfgemaakte marinara saus maakt of een pizza afhaalt, rode pepervlokken zijn onmisbaar om je maaltijden een pittig tintje te geven. Gebruik rode pepervlokken in pasta- en pizzasauzen, soepen, alles met worst, pekels en marinades. Gebruik rode pepervlokken in deze Romesco-saus.
Knoflookpoeder
Als je weinig tijd hebt en een vleugje knoflook wilt toevoegen aan wat je aan het koken bent, is knoflookpoeder een geweldige snelkoppeling. Hoewel vers altijd het beste is, is het heerlijk om knoflookpoeder bij de hand te hebben voor drukke avonden. Sla alle toegevoegde kruiden en smaakmakers over. En, als je je afvraagt, knoflookzout is gewoon knoflookpoeder waaraan zout is toegevoegd (dus sla knoflookzout over en krijg meer waar voor je geld met knoflookpoeder). Gebruik knoflookpoeder in rubs, kruidenmengsels, dressings en vinaigrettes.
Gemalen kaneel
Een absolute must bij het bakken en koken. Kaneel is bij mensen het meest bekend in zoete toepassingen, maar het wordt ook veel gebruikt in hartige gerechten om smaak en dimensie toe te voegen. Gebruik het in desserts, broden, dranken, stoofschotels, curry’s, sauzen en chili’s.
Hele nootmuskaat
Ja, je hebt hele nootmuskaat nodig, wat betekent dat je een microspaan nodig hebt. Maar geloof me, geraspte verse nootmuskaat geeft zoveel meer smaak dan het voorgemalen spul. Bovendien gebruik je een microplane voor heel veel dingen, ik gebruik de mijne dagelijks voor het schillen van citrusvruchten en het raspen van Parmezaanse kaas. Gebruik nootmuskaat in toetjes, gebak, drankjes en alles wat romig is, zoals alfredo, witte basissauzen, aardappelsoep en meer. Het wordt ook vaak toegevoegd aan groenten en gemalen vleesgerechten.
Cayennepeper
Net als rode pepervlokken voegt cayennepeper hitte toe aan een groot aantal gerechten. Deze veelzijdige specerij, gemaakt van gemalen chilipepers, wordt vaak gebruikt in hete sauzen, en komt veel voor in Mexicaanse, Cajun, Zuidelijke en Indiase keukens. Voeg een beetje kick toe aan chocoladewafels met een stevige dosis cayennepeper.
Gemalen komijn
Komijn, eigenlijk de gedroogde vrucht van een plant uit de peterselie-familie, bestaat zowel in zaad als in gemalen vorm, maar gemalen staat in deze lijst, deels vanwege het gemak. Deze aromatische specerij wordt veel gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten, Azië en Noord-Afrika.
Uienpoeder
Uienpoeder maakt de lijst om dezelfde reden als knoflookpoeder. Het is geweldig voor drukke avonden of als je in nood zit. Gebruik uienpoeder in rubs, kruidenmengsels, dressings en vinaigrettes.
Gedroogde Laurierbladeren
Een aromatisch kruid met houtachtig aroma, gedroogde laurierbladeren worden vaak gebruikt in stoofschotels, soepen, lang gestoofde gerechten, vleesgerechten en groentegerechten. In de meeste recepten worden 1-2 gedroogde laurierblaadjes gebruikt, omdat het gebruik van te veel blaadjes het gerecht bitter kan maken. Ze moeten voor het eten uit het gerecht worden verwijderd.
Gedroogde basilicum
Hoewel gedroogde basilicum qua smaak weinig lijkt op verse basilicum, is het een belangrijk gedroogd kruid om in je kruidenkastje te hebben. Het is heerlijk in Italiaanse gerechten en verhoogt de smaak van soepen en tomatensauzen. In het seizoen raad ik aan zoveel mogelijk verse basilicum bij de hand te houden.
Gedroogde oregano
Verwant aan marjolein, is oregano scherper van smaak en wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. Gebruik gedroogde oregano in Griekse gerechten, pizza’s, vleesgerechten en groentegerechten.